Jelenlegi hely

A rovás-D betű titkos tanítása I.

A rovás-D betű titkos tanítása

A rovás-D betű a kereszt. Hozzárendeljük a Nap útjához, és a nyelvi hagyományokkal tanítani kezd.

Útmutatást ad térben és időben

A kereszt teteje a delelő napra mutat (délben). Ha magunk felé döntjük vízszintes helyzetbe, majd felülről nézünk rá, akkor a kereszt ugyanazon pontja az égtájak közül is a déli irányt mutatja. Az elölnézeti világképből így jutunk át a felülnézetibe. Rendeljük hozzá a négy égtájat, majd képzeletben állítsuk fel újra a keresztet. Éjszaka (éjfél)-észak, dél-dél, napkelte-kelet, napnyugta-nyugat.

Rovás-D betűnk titkos tanítása
Rovás "Dél" a D-betűhöz kapcsolódó lapokból 010/160

- Miért észak az éjszaka megfelelője?
- Mert minél északabbra megyünk, annál hosszabbak az éjszakák.*
- Miért nem fent van észak?
- Azért mert az égtájakat helyesen vízszintesen értelmezzük. Ha a Napnak megfelelően állunk, akkor észak előre irányban van. "Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél."
- Ha a másik irányba döntöm a keresztet, tehát ellököm magamtól, akkor felcserélődik észak és dél. Nem?
- DE igen! Helyesen magunk felé eresztjük. Nem lökjük el magunktól, mert akkor felborul a világ(kép). A Táltoskirály tanítása a különböző kultúrák tiszteletén alapul. Megtanuljuk mások szemével is látni a világot. Mindeközben tanuljuk a rovást és felfedezzük az ősi világképek összefüggő titkait. De, ahogy a fenti példa is mutatja: a nézőpontváltás akkor jó, ha közben betartjuk a saját kultúránk erkölcsi tanításait. Minden kártyalap újabb titkokra derít fényt!

* Az északi féltekén az év egyik felében

D az idő betűje is.

Gyökszavai a térben és az időben is rendszert alkotnak.

- Ide-oda (térben közelebb és távolabb)
- Idéz-odáz (időben: múltból felidéz, jövőbe elodáz, elhalaszt)
- Üde (épp friss)
- Idei (ez évi)

Isten a különböző nyelveken: Dio (olasz) - Deus (latin, brazil, portugál) - Dieu (francia)  - Dia (ír, skót gael) - Dievas (litván) - Duw (velszi) - Dios (spanyol) - Dievs (lett) - Déu (katalán)

A nap éves útja 8-ast formál az égen (Analemma). A déli nap lefényképezése rögzített kamerával majd a képek egymásra másolása.

A nap éves útja nyolcast formál az égen (Analemma). A déli nap lefényképezése rögzített kamerával majd a képek egymásra másolása.

Kulcsszavak: Tér - Idő - Téridő - Háló - Négy irány - Négy elem - Kereszt kiereszt - Ötödik elem - Elme eleme - Ég  - Nap - Dől - Dél keresztje csillagkép - Chakana - Ered - Négy Folyó - Adá - Éd - Éden - Körkereszt - Agy - Dió

Előző - Következő

A társasjáték

Köszönjük a több mint 12.000 ajánlást!

Aranymetszés arány

Aranymetszés arány - Magyarul: Aranyarány

Az aranyarány segítségével indítjuk a vizuális gondolkodás fejlesztését (minden jó képesség alapjának, a képzelőerőnek a felszabadítását)...

A hasonló lapokból különböző játékmódokat állíthatunk össze. Memóriajátékokból indítjuk a felfedezést. A kísérőfüzetben található leírások segítségével, a képsorozatokhoz tartozó (részben titkos) történeteket kapunk. Később érdemes a lapokhoz tartozó kisfilmeket is előhívni! A párokat csak akkor vehetjük fel, ha felolvastuk (legalább az egyik oldalról) a rovás feliratokat, illetve betűket. Több mint 100 különböző játékmód állítható össze. Felfedező módban egyedül is játszható!

Minden játékos egy különleges, rovásírás abc-t kap a kezébe, a hangképzés rendszerével és a jelek átmeneteivel összhangban...

rovás abc szimbólumok olvasásához

A betűk több szinten kapcsolódnak egymáshoz. A sík és a tér betűi 3-dimenzióban rendszert alkotnak...