Jelenlegi hely

A képes nyelvi gyökrendszerből: Bog-Bok

viz_vissza2.jpg
viz_vissza3.jpg
viz_vissza_4.jpg
Visz
OLD
OLT
Szív
Vissza
Húz
űz
Íz
T
vizeses.jpg
V Z
Szivárvány
Zivatar
taltoskiraly_tanitasa_300.jpg
taltoskiraly_tanitasa_szoveg_300.png
168 képes összeállítás + 80 információs lap
A világ ősi jelképeinek magyar értelmezései

A képi hasonlóságok súlyozásával, illetve a szimbólumok átmeneteinek megismerésével nem csak a kultúrák valódi összefüggéseit fedezhetjük fel, de saját gondolkodásunkat is fejleszthetjük. A legősibb írások a képírásból fejlődtek ki. Tanítási rendszere az írott történelem előtti időkbe visz.

Rovásírásunk és nyelvünk ma is magában hordozza a képírást és több szintű, összehasonlító gondolkodásra ösztönöz, valamint tudatosítja a fejlett vizualizációt. - Így a reklám- és szórakoztató ipar kevésbé tud hatni a tudatalattinkra, agyi neuronhálózatunk nagyobb része használható tudatosan. - A képírás és a nyelvi gyökrendszer elsajátításával mindkét agyfélteke és a köztiagy is aktívabbá válik. Javul a memória és az összpontosítás képessége, ugyanakkor az érzelmi intelligencia (átérző képesség) is emelkedik. A vizualizációs (képesítő) gyakorlatok során az agyban melatonin termelődik, mely pozitív hatással van a hormonháztartásra és az immunrendszerre...

szimbólumok összefüggései


A különböző kultúrák adta nyelvek és a szimbólumrendszerek úgy függnek össze, mint egy önhasonulóan ismétlődő (holografikus fraktál) fa szerkezet.

 A hasonlat megértése érdekében: egy mesterhologramot eltörve, annak minden darabjában megjelenik a teljes kép, csak kisebb méretben.

Az ősi hitvilágokban a Világfával magyarázzuk a világ felépítését. Törzse a világtengely, mely összeköti a világokat és a nagyságrendeket (szent szintek, "lefel"). Levelének formájában és erezetében megjelenik a fa 3-dimenziós képének vetülete.

A kép szó fegyvert is jelent. A teremtésközpontú világban a legerősebb fegyvert!

Nyelvünk gyökrendszere kép alapú! A "BOK-BOG" gyök előfordulása:

  • BOGAS: Aminek bogai vannak, csomós, görcsös. Ily alakban csak az ágas szóval ikerítve használtatik. Ágasbogas fa. Különben bogos, mert tárgyesete bogot, többese bogok.

  • BOGOZ: Holmi szalag-, fonal-, kötélnemü testeken csomót köt. 2) Le igekötővel, lebogoz, am. a bogokat beszedi, letördeli, levagdalja. Lebogozni a fa derekát.

A Bog-Bok gyökrendszeri előfordulása

  • BOGY: elvont gyök, melynek származékai általán valami csomódad, gömbölyü alaku testet vagy bogya, bogyó jelent gömbölyü apró gyümölcsöt, s rokonai: mogy és magy, mint a mogyoró és magyal szók gyökei, 2) a bogyol, bogyolál származékokban am. gömbölyegbe, csomóba tekergetett valami, s ez érteményben rokonai: baty, paty, bugy, poggy, moty, mint a batyu, patyol, bugyor, pogyász, motyó szók gyökei. Közbevetett n hanggal hasonlók: bongy, pongy, běngy, melyekből bongyol, pongyola, bengyel származtak. Rokonok a szanszkrit paç, (köt), szláv pasz (öv) német Pack, hellen phgnuw, stb. V. ö. BOGYÓ, BOGYOL, BONGY. 
    Forrás: A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA 1862

Ide tartoznak még a BOGRÁCS, BOGLÁR, BOGÁNCS, BOGLYA, BOKRÉTA, BOKOR, BOGÁR, BEGY, BÖGY, BUGYOG, BÖGRE, CSIGA-BIGA stb...

Alakjában mind a gömbhöz közelít.

A magyar nyelvi gyökrendszer megértését és működtetését segíti a XIX. századi Czuczor-Fogarasi szótár

A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA (1862)
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÍTETTÉK:
CZUCZOR GERGELY és FOGARASI JÁNOS
M. TUDOM. AKAD. RENDES TAGOK.

A lapokból:

Előző - Következő

A társasjáték